DIY / Ät mer jordnötssmör!

Detta jordnötssmör är helt egengjort. Har flera kilo naturella jordnötter i frysen lol så varför inte göra eget jordnötssmör? Passa på att använda nötterna istället för att köpa jordnötssmör. Kul pyssel! 
 
 
Steg 1. Köp naturella jordnötter. Jag köpte de på Ö&B, 7 kg för dryga 100 kr (nötter som "är gjort för fåglar" men är ju exakt samma som de jordnötter vi äter).  Rosta jordnötterna i en torr spekpanna gills de fått lite färg. 
 
Steg 2. Häll över jordnötterna i en handduk. Vik in kanterna och krama runt jordnötterna i påsen så skalen åker av nötterna.
 
Steg 4. Ta selfies med jordnötterna och njut av den gudomliga lukten. Bli uppspelt över hur häftigt det är att jorden kan skapa något så otroligt näringsrikt och gott!
 
Steg 5. Jag lägger i en stor sked redan klart jordnöttsmör för att förenkla/snabba på mixprocessen. Behövs inte dock, men känns som det går snabbare då?
 
Steg 6. Häll i jordnötterna i mixern. Ta inte med skalen utan släng de i komposten eller gröna påsen.
 
Steg 7. Tålamod krävs. Mixa nu jordnötterna. Och mixa. Och mixa lite till. Tog omkring 10-15 min (kanske mer) med min mixer att få jordnötterna till nötsmör. 
Steg 7. Ibland kan man pausa för att inte överhetta mixern. Men det är värt att verkligen mixa ordentligt så oljorna verkligen börjar sippra ur nötterna och det blir smörigt och mjukt. Om man vill ha de crunchy kan man lägga i några nötter i slutet och mixa någon sekund.
 
Steg 8. Lägg över jordnötssmöret i en ren glas/plastburk. Ät som det är eller ha det till vad du vill. Rostade jordnötter innehåller:
  • vitamin B3, B6, E och folat.
  • mineraler så som fosfor, magnesium och zink.
  • bra, nyttiga fetter och protein
  • GAINZ

 
Mat | | Kommentera |
Upp